Trip: Thassos, the Emerald Island (Greece)



   Am asteptat vacanta mea in Thassos toata vara...din cauza serviciului nu am posibilitatea sa merg decat in luna septembrie, insa cu atat mai bine, deoarece din punctul meu de vedere, este cea mai buna luna pentru a merge in concediu: apa este mai calda (pentru ca a avut un sezon intreg sa se incalzeasca), nu mai exista canicule si nu mai exista atat de multa aglomeratie. Iar in legatura cu vremea, pot sa va spun ca am prins 15 minute de ploaie pe tot sejurul nostru de 8 zile si o furtuna noaptea, care oricum nu a contat prea mult pentru ca a doua zi a fost din nou cald si frumos! Si sa nu uitam, preturile sunt mult mai accesibile pentru un sejur in luna septembrie decat pentru un sejur in plin sezon, la sfarsitul lunii iulie sau inceputul lunii august. Iar in ceea ce priveste bronzul...m-am intors mai neagra decat am fost vreodata in viata mea! :)) Toti cunoscutii se minuneaza si ma intreaba unde am fost! Imi place...trebuie sa recunosc! :))

- vedere asupra orasului Limenas de pe ferry-boat -
De asemenea, anul acesta am mai marcat o noua experienta...un concediu petrecut alaturi de o prietena! Deoarece am avut doar relatii de lunga durata pana acum, toate concediile si locurile pe care le-am vizitat au fost alaturi de iubit. Am fost foarte entuziasmata sa incerc ceva nou, o saptamana intreaga de distractie si girl fun a fost exact ce am avut nevoie, iar acum, daca stau sa analizez tot ce s-a intamplat, pot sa spun cu mana pe inima ca a fost cel mai distractiv si interesant concediu din viata mea! :)) Somebody please take me back! :))

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Thassos, supranumita si "insula de smarald", este cea mai nordica insula a Greciei, are o circumferinta de aproximativ 100 km, si masoara 22 km de la E la V si 26 km de la N la S. Noi am fost cazate chiar in partea de Nord, in Thassos Town, capitala insulei (sau Limenas, asa cum este numita de localnici). Pe insula se ajunge cu ferry-boat-ul, iar calatoria cu acesta dureaza aproximativ 45 de minute. Mie mi-a placut la nebunie si aceasta parte!




Dupa o calatorie de aproximativ 18 ore cu autocarul (cu intarziere, deoarece am prins "schimbul de tura" la sarbi, care se pare ca dureaza trei ore, ha ha!), am decis sa nu dormim deloc ci sa mergem direct pe plaja. Am ales o parte neamenajata si nepopulata, unde am stat doar noi doua si ne-am relaxat, am facut o baie, am calcat ca pe ace deoarece era plin de arici de mare (asa este in Grecia in locurile neamenajate) si am adormit pe plaja! Intre timp am vazut si o caracatita la mal, pe care bineinteles, am imortalizat-o! Creepy, huh?


Am fost cazate la vila Alexandra, vila care imi poarta numele (deoarece numele meu oficial nu este Anda, ci Alexandra). M-a incantat faptul ca a avut o gradina maaaaaare si primitoare si ca proprietarii au facut curatenie in fiecare zi in camera, desi vilele in regim de "self catering" nu sunt obligate sa faca asta. 


Am decis sa ne luam cina pentru 7 zile la taverna Mousses, de langa portul nou, unde au avut mancare excelenta si pe toate gusturile: pizza, paste, mancare romaneasca, fructe de mare, specialitati grecesti, tot ce-ti doreste inimioara! Desi de obicei imi place sa incerc mai multe restaurante, de data aceasta nu mi-a parut rau ca am mancat intr-un singur loc, deoarece am avut de unde alege, iar locatia si servirea nu m-au facut sa imi doresc altceva! 

Seara ne-am plimbat prin portul si orasul vechi, unde bineinteles, am facut din nou poze:







Inca de la inceput am decis sa nu stam intr-un singur loc si sa exploram cu adevarat insula, asa ca urmatoarea oprire, in ziua a 3-a, a fost pe plaja Makryammos, unde am ajuns pe jos, parcurgand 4-5 km dus-intors.











Mi-a placut foarte mult aceasta plaja si am ramas impresionata de nisipul fin si alb. Este foarte potrivita si pentru familiile cu copii mici, deoarece apa creste treptat, iar pe jos este doar nisip (fara stanci). Tot aici am decis sa inotam pana pe insulita binecunoscuta a acestei plaje si uite asa mi-am depasit recordul la inotat! :)) Am avut gasca de oameni cu simtul aventurii in acest concediu si ma bucur, pentru ca singura nu m-as fi incumetat sa fac lucruri de genul. Ca sa va faceti o idee, am pornit de unde sunt eu in a doua poza de dupa harta. 
La Makryammos am facut si cele mai multe poze, nu stiu exact de ce, insa mi-a placut foarte mult tot ce a insemnat aceasta plaja! Totusi, a fost singura pe care am platit bani si pentru intrare si pentru sezlong (3 euro/persoana pentru intrare si 3.5 euro pentru un sezlong).


A patra zi ne-am rezervat-o pentru a merge cu vaporasul pe cea mai faimoasa plaja a insulei Thassos si anume: Marble Beach. Calatoria in sine (care a durat aprox. o ora) a fost si ea extrem de placuta, am stat sus pe vaporas, am ascultat muzica greceasca si ne-am rasfatat pielea la soare! Am coborat langa Marble Beach, intr-un golfulet care mie mi s-a parut absolut superb si la care bineinteles, a trebuit sa mai fac niste poze! Ador plajele pustii si cred ca din acest motiv m-a atras atat de tare!




Hopa! :))
La o poteca distanta, am ajuns si pe Marble Beach. De ce este atat de faimoasa aceasta plaja? Pentru ca pe ea a fost adusa marmura maruntita de la cariera de deasupra ei. Se spune ca marmura din Thassos este cea mai alba din lume si probabil din acest motiv aceasta plaja arata atat de spectaculos. Singurul lucru care nu mi-a placut a fost aglomeratia si agitatia si faptul ca este totul atat de ingramadit. Totusi, din cate am inteles, in septembrie este chiar ok, deoarece in plin sezon nu ai loc nici macar sa faci o poza! :))
*la Marble Beach nu se plateste nici taxa pentru intrare nici pentru sezlong, singura conditie fiind sa se consume ceva de la bar (lucru pe care oricum il faci in mod normal).










Ziua 5 am rezervat-o pentru a vizita insula de jur imprejur! Pentru asta am inchiriat o masina pe care am dat 35 euro pentru 24 ore, plus benzina care ne-a costat 20 euro. Am fost 4 persoane, deci am iesit destul de avantajos. Prima oprire - Panagia, un sat pitoresc in mijlocul muntilor! O minunatie!!! As fi ramas sa locuiesc acolo cu cel mai mare drag! :))










Podul indragostitilor






Urmatoarea oprire: Golden Beach. Initial am vrut sa facem plaja aici, insa intr-un final am decis sa facem asta la Paradise Beach si sa apucam sa vizitam mai multe. Golden Beach este ce mai mare plaja de pe insula Thassos si se intinde pe o distanta de aproximativ 1 km, intre localitatile Skala Panagia si Skala Potamia. Tot de pe Golden Beach se poate observa si varful Ipsarion (1.127 m), cel mai inalt munte de pe insula. 





Hotel de langa Golden Beach

Nu am mai oprit niciunde pana la Paradise Beach, unde am stat sa facem plaja aproximativ 3 ore. Paradise Beach este asemanatoare ca marime cu Makryammos beach, insa Paradise este faimoasa si pentru faptul ca pe partea stanga a plajei, sau pe stanci, se poate practica nudismul. Eu nu am vazut pe nimeni in costumul lui Adam si al Evei, insa mi-a placut plaja! :) Tot aici am vazut si caprite pe stanca, hi, hi!
*la Paradise Beach se plateste 3 euro/persoana pentru sezlong.


Singura oprire pe care am facut-o inainte de Paradise Beach, deoarece peisajul ne-a luat respiratia! 

Din pacate nu am facut nicio poza la Paradise Beach (chiar nu stiu cum am putut sa uit!), insa va las cu una de pe internet, ca sa va puteti face o idee.


Una dintre destinatiile principale pentru noi a fost piscina naturala Gyola, care este extrem de greu de gasit, pentru ca nu exista niciun indicator pentru ea. Ne-am minunat cum o asemenea atractie turistica nu este exploatata mai mult si am intrebat localnicii cum sa ajungem, iar intr-un final, am ajuns la destinatie!


Sa nu va imaginati ca a fost usor! Daca mergeti in Thassos si vreti sa ajungeti acolo, pregatiti-va bine, atat psihic cat si fizic...cu incaltaminte potrivita (nu ca mine, cu flip-flops), cu apa (nu ca noi, fara!) si cu multa rabdare, pentru ca veti urca pana nu veti mai sti de voi! Am injurat in gand in timp ce am urcat zeci de minute si parea ca nu mai ajungem vreodata, in timp ce imi alunecau picioarele in slapi si mi se usca gura din cauza lipsei de apa, insa in momentul in care am ajuns acolo, am decis de comun acord ca s-a meritat orice efort pe care l-am depus! Pozele de mai jos spun totul! 




Daca faceti turul insulei, va rog eu, nu ratati Gyola, o sa merite orice efort!!! :) Btw, momentul in care am urcat la Gyola a coincis cu cele 15 minute de ploaie din toate cele 8 zile pe care le-am petrecut in Thassos.



Am poposit si in Potos pentru ca pritenii nostri sa manance la taverna Irene, una dintre cele mai faimoase din aceasta statiune. Deoarece noi aveam cina inclusa acasa in Limenas (Thassos Town), am decis sa nu mancam si sa mergem sa vizitam si plaja de aici. Am mai facut o baie la apus si apoi am stat si ne-am relaxat pe plaja si am pozat cum soarele intra in mare!




Deoarece se facea deja seara, nu am mai apucat sa vizitam Theologos (un alt sat pitoresc minunat!) si Limenaria (a doua statiune ca marime din Thassos) si regret amarnic acest lucru, insa am prins un apus superb care m-a lasat fara cuvinte, chiar intre Limenaria si Skala Maries. Nu-i nimic, data viitoare cand merg voi porni invers si voi vizita mai amanuntit partea de vest a insulei si satucurile din munti!





Ziua 6 a fost rezervata pentru turul golfurilor pe vaporas, o alta experienta minunata! Din nou, am fost furate de peisaj si de toate activitatile de pe vapor, incat am uitat sa facem prea multe poze, insa va las cu pozele de pe plaja Vathi, care impreuna cu Marble Beach a fost preferata mea. Sau daca stau bine sa ma gandesc, e chiar pe primul loc, deoarece e mai "cruda", neamenajata, iar apa este de un turcoaz extraordinar, fara ajutorul marmurei de data aceasta!




Tot in aceasta excursie am oprit in tot felul de golfulete pustii pentru a putea sari in apa si sunt mandra ca impreuna cu Simo, prietena mea, am fost singurele fete care au avut curajul sa sara in apa de sus de pe vaporas! :)) Cand a oprit la plaja Vathi, vaporasul Victoria a dus turistii cu barcuta pana pe plaja, iar cei care au dorit sa inoate pana acolo au avut aceasta optiune. Bineinteles, eu m-am numarat printre cei care au inotat, doar v-am zis ca am vrut sa-mi depasesc toate recordurile si temerile in aceasta vacanta! :)) 



Per total, a fost o vacanta minunata, m-am relaxat si m-am distrat cum nu am facut-o vreodata si mi-ar fi placut sa dureze o luna, nu doar o saptamana! Iubesc sa calatoresc si sa vizitez locuri noi, iar pentru mine insula Thassos a fost exact ce mi-am dorit si ce am avut nevoie! 


Daca ati fost si voi  in Thassos, astept cu drag sa impartim pareri in casuta de comentarii de mai jos! :)


P.S.: Sper ca ati avut rabdare sa cititi tot, hi, hi!



Kisses,

Share:

0 comentarii